Telefoonnummer

0227-234 411

Email

info@enzos-duurzame-installatietechniek.nl

Openingstijden

Ma-vr: 08:00-17:00

Hoe kunt u met de huidige salderingsregeling toch verdienen op uw thuisbatterij?

Dankzij het aanblijven van de huidige salderingsregeling is het gebruik van een thuisbatterij voor de optimalisatie van het eigen verbruik van de opgewekte zonnestroom nog niet zo erg rendabel, maar mede dankzij de salderingsregeling zijn de andere vormen van “handelen” met de batterij juist nog winstgevender en zullen in de aankomende jaren alleen maar een hoger rendement krijgen. Graag vertel ik u meer over de mogelijkheden hiervoor. u kunt uiteraard ook direct een advies gesprek aanvragen voor een compleet beeld voor uw specifieke situatie.

Wat is handelen op de EPEX markt oftewel day ahead trading?

Handelen op de EPEX markt houd in dat u stroom inkoopt op de momenten dat er veel aanbod is en relatief weinig vraag naar stroom. Hierdoor kunnen de verschillen in prijs hiertussen flink verschillen. Gemiddeld gaat dit over het hele jaar gezien om ongeveer €0,12 per KWh(cijfers 2023) en de verwachting is dat dit de aankomende jaren alleen maar gaat stijgen.

Bij het handelen hierin laat u de intelligente software van BLIQ voor u de inkoop en verkoop momenten bepalen waardoor u gemiddeld 1,2 Cycli per dag kunt draaien Hierbij houden wij rekening met een verschil in prijs van minimaal €0,04 vanwege de afschrijving van de batterij etc. Dit houd in dat mensen met een batterij van 10 KWh vorig jaar een gemiddelde winst van €473,- hebben behaald door alleen maar op de juiste momenten in te kopen en te verkopen bij 20 KWh gaat dit al naar €940,-

Dit jaar is het verwachte verschil tussen inkoop en verkoop zelfs €0,14 Dit omdat het aandeel aan opwekkers(zonnepanelen en windmolens) en grote verbruikers(elektrische auto’s en warmtepompen) alleen maar stijgt. Dit komt al neer op €1.090,- op jaar basis bij 20 KWh. Rekening houdend met de trend in stroomprijs betekend dat de accu zichzelf in +/- 7 jaar terug verdiend. De nieuwe generatie accu’s gaat naar alle waarschijnlijkheid minimaal het dubbele daarvan mee. Met het alleen maar stijgende verschil in prijs op de piek en dal momenten wordt dit over de jaren heen alleen maar rendabeler.

Het mooie aan handelen op de EPEX markt is dat het niet alleen weg gelegd is voor mensen met zonnepanelen, maar ook voor mensen die geen panelen willen of kunnen neerleggen op hun dak is dit een goede manier om toch te profiteren van de energietransitie. Hieronder heb ik een voorbeeld van een echt systeem slim aangestuurd door BLIQ.

U kunt met de zonnepanelen buiten het handelen op de EPEX markt ook handelen op de onbalans markt. Dit levert nog enkele honderden euro’s op jaarbasis meer op.